Review Presenteren met humor februari 2018
Peter was echt geïnteresseerd in de persoon en gaf iedereen ook persoonlijke aandacht, waardoor het een interactieve training werd in plaats van alleen zenden van informatie. Ik heb heel veel feedback mogen ontvangen en ook de ruimte gekregen om die feedback toe te passen. Je voelt je echt groeien in zo’n training.
Review Presenteren met humor mei 2019
Blog van Eric Cremers
Onlangs organiseerde en volgde ik de workshop ‘Presenteren met humor’ met Peter Lusse. Ik vroeg me af: kun je leren bewust humor te gebruiken in je presentatie of niet? Het werd een bijzondere ervaring.
Mijn dochter (ze was rond de acht) sprak na een grap van mij de legendarische woorden: ‘Je denkt dat je leuk bent, pap, maar dat is niet zo’. Bam! Als je dochter dit zegt kun je daar de humor nog wel van inzien maar als je publiek hetzelfde denkt dan is dat wel heel pijnlijk. Maar soms lukt het me, het publiek lacht. Het gebeurt voor mijn gevoel per ongeluk. Geslaagde humor ontspant, verbindt en stemt soms tot nadenken. Dezelfde hormonen komen in je lichaam vrij als bij muziek en lekker eten (en seks). Dat gun je de toehoorders toch? En jezelf? Sommige mensen hebben van nature een gevoel voor humor, ze hebben zogezegd de lach aan hun kont hangen. En als je dat niet hebt, is daar helaas niet veel aan te doen. Of wel? Is het te leren? Kan ik het meer bewust inzetten of wordt het dan al snel flauw? Maakt het mijn verhaal sterker of juist zwakker?
In de workshop Presenteren met humor ging ik op zoek naar het antwoord op deze vragen. Begin mei zat ik met Peter Lusse en een groep van vier deelnemers een dagje op de hei. Naast praten over presenteren en humor hebben we vooral veel geoefend (en gelachen). Ik heb er een aantal dingen van geleerd. Ten eerste dat voorbereiding belangrijk is. Zoek verschillende invalshoeken met betrekking tot je onderwerp. Alles mag, alles kan. Verzamel ook leuke anekdotes, grappige quotes. Ze kunnen van pas komen. Daarna is het belangrijk te selecteren wat er past in je verhaal, bij jou en je publiek. Ten tweede is het helpend om te ontspannen voor de groep. Lekker makkelijk, maar niet heus. Maak contact met je publiek, let op je houding en, zoals Peter zegt, ontspan je kringspier (op eigen risico). Als dat lukt ontstaat er een meer vertrouwde sfeer waarin de grap, het geintje of de kwinkslag gemakkelijker ontstaat. Ten derde moet je gewoon durven. Durven iets uit te proberen met het risico om op je bek te gaan. Probeer bijvoorbeeld je verhaal uit op je huisgenoten. Succes is overigens niet verzekerd want ook smaak speelt een rol. Spannend dus.
Uiteindelijk moet je het gewoon doen. Allereerst in een veilige omgeving zoals in een workshop. En ja, de ene persoon heeft het wat meer van nature dan de ander. Maar het is zeker ook te ontwikkelen. Het is een vaardigheid en ik ben ervan overtuigd dat het je verhaal leuker, spannender, beter kan maken. En de lat hoeft niet zo hoog. Je hoeft echt geen gevierde comedian te worden. Daar zijn er al genoeg van.
Reviews Masterclass presentatie Conservatorium Groningen oktober 2018
1. Peter Lusse ging heel enthousiast met ons aan het werk, en het was leuk dat hij ons iets kon leren over zijn specialiteit – spreken voor publiek.
Wat mij betreft leerzaam en zeker iets om aandacht aan te besteden als musicus. Goed om elkaar te zien experimenteren en groeien in 3 dagen.
—————————————————————————————————————-
2. I found the course very useful and encouraging, both in terms of the technical features of the teaching, but also the social aspect. It was nice to be with fellow students in such close proximity, and I felt a sense of togetherness among students. I learned a lot about body and posture, as well as how to get a spoken words in a more understandable, simpler and more convenient way. A simple item such as silence, slow narrative, emphasis, planning and exercises did make a lot of difference. I was reminded of the importance of the pelvis, airflow, nerve cone and relaxation in the body.
Peter Lusse was professional, diplomatic and I felt he did sense well each one of us. He was sensitive to our strengths and weaknesses. He was straight forward to us and managed to create a friendly atmosphere. He was constructive and entertaining. This is a one of the best master classes that I participated in.
Thank you for this opportunity.